Friday's Five: 5 x meestgestelde vragen over mijn flatlays

Hoewel ik al meerdere keren artikelen over mijn flatlay-fotografie gedeeld heb, merk ik dat ik toch nog regelmatig vragen hierover krijg v...

Hoewel ik al meerdere keren artikelen over mijn flatlay-fotografie gedeeld heb, merk ik dat ik toch nog regelmatig vragen hierover krijg via Instagram, in het dagelijkse leven of gewoon in de comments. Vandaar dat ik vandaag de 5 meestgestelde 'flatlay'vragen voor jullie beantwoord!

Welk filter gebruik je?
Ik gebruik sinds een aantal maandjes voor iedere foto dezelfde filter van VSCO-cam, namelijk HB2. Nu besef ik me heel goed dat ik geen feed heb die volledig en perfect bij elkaar past, maar dit komt mede omdat ik qua items nog heel veel en heel graag met verschillende kleuren speel. Ik denk niet dat ik de tijd en energie ervoor zou hebben om alles tot slechts één kleurcategorie te brengen, haha! Misschien zou het me op den duur zelfs gaan vervelen.. :P

Hoe krijg je je foto's zo licht en wit?
Voordat ik mijn foto's op Instagram plaats, pas ik natuurlijk wel het één en ander aan via mijn laptop. Zo breng ik de helderheid en het contrast een stukje omhoog en maak ik vooral de omgeving van de items die op dat moment op de foto staan zwart wit (dat is het vachtje dat dus eigenlijk als 'wit' oogt). Want ja, ik geef ook toe dat ik vaak te maken heb met de welbekende gele of blauwe gloed. Denk dat dat - mits je de perfecte camera-instelling gevonden hebt - bijna onvermijdelijk is; vooral tijdens deze weersomstandigheden!

Wat voor soort lamp gebruik je?
Geen! Grappig, want deze vraag heb ik intussen al meerdere keren gehad. Ik gebruik dus geen daglichtlamp, softbox of een andere soort fotolamp voor mijn foto's, en profiteer dus geheel van daglicht. En van de helderheidsfunctie in bewerkingsprogramma's natuurlijk.. (fun fact is dat de foto van dit artikel gisteren gemaakt is, tijdens de meest regenachtige en donkere dag ever). Ook een beetje jammer dat de winter er weer aankomt en het na 16.00 uur 's middags een verloren zaak is om nog foto's te maken. Bummer!

Welke camera/instelling gebruik je?
Voor mijn Instagramfoto's gebruik ik sinds een jaartje een Nikon D5300 (voorheen m'n iPhone) en met de camera wissel ik de laatste tijd nogal eens af met de 'scene'-functie, waarbij ik dan de 'foodphotography'-tool pak, of juist het wereldbolletje. Ook gebruik ik soms 'P' omdat ik dan op de camera zelf al veel kan aanpassen qua lichtinstellingen, waardoor ik achteraf weinig meer aan de helderheid hoef te veranderen.

Wat is je beste tip voor flatlays?
Mijn beste tip? Zoek vooral spulletjes in dezelfde kleurtint en waarvan jij denkt dat ze mooi bij elkaar passen! Zo vind ik bijvoorbeeld de combinatie rood, zwart en zilver heel mooi, of juist een neutrale kleur zoals wit of zwart waarbij één kleur er heel erg uitspringt. Zo zorg je er ook meteen voor dat de focus van de foto naar dat ene gekleurde item toegetrokken wordt. Ook vind ik flatlays vanuit een ander perspectief steeds toffer worden, dus niet vanuit de lucht recht naar beneden, maar wat meer vanuit de zijkant genomen. Een andere tip is om vooral heel veel te spelen met de compositie: probeer verschillende spullen/items uit of leg ze eens op een andere manier neer, net zo lang tot je helemaal tevreden bent met het eindresultaat!

Related posts

31 reacties

 1. Wat een super leuk artikel! Je flatlays zijn altijd super mooi. <3
  Ik ga ook eens kijken naar de instellingen van mijn camera, handige tip!
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuk om te lezen! Ik vind je flatlays wel altijd supermooi, echt inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie tips! Ik heb ooit wel eens pogingen gedaan voor flatlays, maar lukt me niet zo goed haha. Vooral blijven oefenen! En zo'n vachtje is ideaal als ondergrond. Ik heb er nu twee van Aliexpress!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd, vooral blijven oefenen is ook een hele goede tip, haha!

   Verwijderen
 4. Jouw flatlays zijn altijd zo mooi! Leuk om een blikje achter de schermen te werpen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke tips! Ik ben sinds kort ook aan het experimenteren met flatlays, dus wellicht dat ik een paar tips van je overneem. Maar ik zal nooit zo'n flatlayqueen worden als jij haha ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een super leuk artikel, ik ben dol op jouw flatlays <3! Ik vind jouw foto's wel echt een eenheid hoor, in ieder geval qua stijl en qua neutrale grijze achtergrond. Love it! Echt vervelend die donkere dagen he!?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind je flatlays altijd prachtig!
  Leuk dat je je tips met ons deelt :-)
  Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handige tips geef je! Ik vind je foto's altijd prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goede tips! Ik vind je flatlays altijd heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Super leuke post!! Ook heel handig , ben tegenwoordig ook een beetje aan het experimenteren met flatlays maar wilt nog niet helemaal lukken :) wie weet met deze tips! Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ah, dit soort artikelen vind ik altijd super leuk om te lezen. Ik ben altijd benieuwd naar de tipjes van andere bloggers. Zelf maak ik voor productfotografie ook vrijwel alleen maar flatlays, grappig om te lezen dat jij dus geen lampen gebruikt. Ik maak dus juist wel gebruik van lampen, maar bewerk mijn foto's nooit en gebruik ook geen filter. Zo zie je maar, je moet gewoon even zelf ontdekken wat het beste werkt voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh interessant om te lezen idd! Lampen kunenn al heel veel doen, zou eigenlijk wel tijd schelen bedenk ik me nu :)

   Verwijderen
 12. Ik moet het zo goed werken aan mijn fotografie nog... Selfies maken heb ik al moeite mee haha
  Maar met deze tips kan ik wel wat, Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haahah selfies heb ik ook heeel veel moeite mee; zelfportretten dan wat minder, maar telefoonfoto's.. drama!

   Verwijderen
 13. Je flatlay foto's zijn zo mooi! Leuk dat je dit deelt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben dus wel benieuwd hoe jij je foto's helder maakt enzo, want als ik dat doe, zijn ze al-tijd overbelicht haha! Leuk artikeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha less is more :P Soms vind ik ze ook nog vrij overbelicht en zie ik ze terug en denk ik: oei..

   Verwijderen
 15. Jouw foto's zijn echt altijd prachtig! Handige tips geef je!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Handig artikel! Je flatlays zijn heel mooi :) X

  BeantwoordenVerwijderen