Wat ik (heel stiekem) mis aan studeren

Nu ik geen student meer ben zijn er natuurlijk een hoop dingen veranderd. Zo heb ik in principe weinig verplichtingen meer, hoef ik geen h...

Nu ik geen student meer ben zijn er natuurlijk een hoop dingen veranderd. Zo heb ik in principe weinig verplichtingen meer, hoef ik geen huiswerk meer te maken en ben ik ook eindelijk af van al die ellendige tentamenweken en verslagen waarbij de deadlines véél te vroeg waren. Toch zijn er wel een aantal dingetjes die ik stiekem al ben gaan missen..

Gratis OV!
Yep, met stip op nummer één staat natuurlijk het gratis reizen met mijn geliefde OV chipkaart. Ik heb 'm twee weekjes geleden met pijn in mijn hart op moeten zeggen en voor het eerst sinds 4,5 jaar mag ik weer gaan betalen voor tripjes met de trein. Hoe makkelijk ik eerst naar Rotterdam, Breda, Amsterdam of Eindhoven ging, zo'n groot minpunt het is geworden nu ik er een vermogen aan kwijt zal zijn.

Studiefinanciering
Hoewel het per maand voor een thuiswonende student niet heel veel was, was het stiekem toch wel heel fijn om iedere maand toch weer wat op je rekening te zien verschijnen. Vaak kwam het ook nog eens precies op het goede moment, en samen met het loon/de vergoeding die ik ontving bij bijbaantjes en/of stages was het al helemaal een mooi totaalbedrag.

De tussenuren in de stad
Omdat ik natuurlijk in Rotterdam studeerde was het ideaal om tijdens de tussenuren even snel de metro naar het centrum te nemen, iets te drinken en/of eten of zelfs een beetje te shoppen tussendoor. Ook als ik vroeg klaar was op school was het erg aantrekkelijk om nog even de stad in te duiken. Slecht voor de portemonnee, maar héél goed voor het humeur!

Altijd iets te doen hebben
Oké toegegeven: mijn rooster was in vergelijking met het eerste jaar op het laatst echt niet heel veel meer waard. Met slechts één of twee dagen school tijdens mijn minor was het amper de moeite meer om mijn gezicht nog te laten zien. Dit was in de eerste twee jaren wel anders. Vier of soms vijf dagen was ik wel op school te vinden. Ergens vond ik dat ritme enorm fijn; je had in ieder geval altijd iets te doen!

Rotterdam Centraal
Ik ben één van de personen die het station van Rotterdam de grootste metamorfose ever heeft zien ondergaan. Van een lange, donkere betonnen gang naar een heus mini winkelcentrumpje en meerdere eettentjes. Hoeveel tosti's, croissantjes, broodjes en panini's met kip en taugé ik daar heb gegeten en heb meegenomen is letterlijk ontelbaar.

Uitslapen of zien dat lessen uitvallen 
Héérlijk vond ik het om eerst drie dagen om half 7 eruit te zijn gemoeten en de volgende dag eindelijk eens schaamteloos uit te slapen. Daarnaast was het ook megafijn om wakker te worden met een mailtje dat de eerste paar lessen waren uitgevallen, of ook erg leuk: als de laatste lessen uitvielen zodat je eerder klaar was!

Stages
Ik kan er niets anders van maken dat vooral mijn eerste stage echt een ontzettend leuke en leerzame periode is geweest, misschien wel één van de leukste periodes van mijn hele schoolloopbaan. Hoewel ik heel erg veel moeite had om beide keren een stage/afstudeerplaats te vinden, is het me toch mooi gelukt en heb ik nu al ervaring met twee banen in de online communicatie/social media-wereld!

Altijd werken in projectgroepen
Eén van de fijnste dingen aan het HBO (en misschien ook wel op sommige momenten één van de minst fijne) was dat je altijd samenwerkte met groepsgenoten. Het zorgde er in ieder geval voor dat je in de pauzes altijd mensen had om bij te zitten, dat je nieuwe mensen leerde kennen en ook wist wat je aan ze had door met ze samen te werken. Zo heb ik in ieder geval één topper aan mijn studie overgehouden die net als ik van aanpakken wist en we op deze manier altijd hoge cijfers haalden. Ideaal, toch?

Tentamens waarvan je dacht ze verknald te hebben, maar toch voldoende hebt behaald
So. Many. Times. Ik weet nog goed dat 'Financieel Management' het meest gehaatte vak was in mijn opleiding, en dat er genoeg klasgenoten waren die misschien wel vijf kansen hebben gehad voor ze dit tentamen met een voldoende hadden behaald. En ik? Een 5.6. Aw yeah, hahaha!

Wat ik in ieder geval absoluut niet ga missen is ook wel duidelijk:
- SCRIPTIES EN AFSTUDEREN.
- Vertragingen met de trein.
- Lessen die werden verzet naar een later tijdstip.
- Groepsgenoten die zonder iets te zeggen niet naar school kwamen.
- Tentamens die véél te moeilijk waren.
- Altijd maar het enige meisje uit Brabant zijn, en ook nog eens één van de jongsten van de klas.
- Meelifters.
- Projecten waarbij de 'projectleider' zomaar bepaalde waar het hele project over ging (lees: een aantal keer naar een dierenasiel om een tijdschrift over dieren te maken. Een onderwerp dat me nog minder ligt dan ehh.. voetbal?)
- Eindeloos lange verslagen die helaas wél in je eentje voltooid moesten worden, bah

Related posts

19 reacties

 1. Het eerste punt begrijp ik helemaal want het ov kost tegenwoordig niet normaal veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooh ik snap dat je dit allemaal mist aan het studeren! Soms heeft studeren toch echt wel voordelen, vooral die OV kaart en het even de stad in gaan ga ik straks ook enorm missen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha vooral al die punten die je NIET gaat missen herken ik zo goed: meelifters IEL!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah wat toevallig, ik was ook bezig met zo een artikel schrijven! De mijne zal natuurlijk iets anders zijn aangezien ik een dansopleiding deed maar dingen zoals gratis OV hebben wij zeker in het gemeen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha studiefinanciering en studenten OV mis ik ook. :P

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me wel vinden in die punten, ik geniet er nu nog maar even van haha. Het afstuderen vind ik echt een onzekere periode, maar wel interessant. En die meelifters, pfff daar hoop ik vanaf te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahaha zo herkenbaar! Ik heb maar één jaar voltijd gestudeerd en daarna kreeg ik een baan en ben ik mijn HBO opleiding deeltijd gaan doen. OV heb ik nooit gebruik van gemaakt, maar die studiefinanciering en die lekkere uurtjes uitslapen miste ik zeker wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hahaha, wat grappig om te lezen. Ik begin aankomend schooljaar aan het 'studentenleven' en ben erg benieuwd of ik me zal herkennen in bovenstaande punten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk stiekem dat ik een heleboel van deze puntjes ook ga missen als ik met geluk over 1,5 jaar klaar ben. Maar ik denk gratis OV en stufie nog wel het meest, haha! Leuk artikel Dappie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh wat grappig om te lezen, de meeste dingen respecteer ik helemaal nog niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je ov.. ik snap je helemaal nu ik gestopt ben en geen ov meer heb is alles veel duurder geworden helaas :(

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit lijstje doet me eraan denken dat ik er nog even van moet genieten, van mijn studententijd :) Maar aan de andere kant zijn er inderdaad ook mindere dingen aan school... ik HAAT het om in een groepje te moeten werken waar meelifters bij zitten bah

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een leuk lijstje heb je gemaakt! En je OV dat snap ik ook zeker, want het openbaar vervoer is zo NIET goedkoop!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja OV en stuffi hahaha , dat miste ik in het begin ook wel ff , maar na 2 maanden eigen loon te verdienen is ook lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh ik ben het helemaal met je eens! Ook al ben ik nog niet klaar met studeren, dat zijn zeker punten die ik zal gaan missen als ik klaar ben. En wat je niet zal missen is ook erg herkenbaar allemaal, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Haha, ik kan me wel vinden in je lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wauw zo ontzettend herkenbaar. De leuke tussenuren waarbij je gewoon de stad in kan en gezellig lunchen. Je gaat er tenslotte gratis heen met het OV hihi. En ja, studiefinanciering was erg leuk. `Maar helaas moeten we nu gewoon werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk lijstje! Gelukkig kan ik nog ruim een jaar genieten van mijn studenten OV, maar man, wat vliegt de tijd. Ik wil er niet aan denken dat ik het straks niet meer heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Stiekem begrijp ik wel dat je dit mist aan studeren...Ik moet eerlijk bekennen dat ik er veel te weinig bij stil sta dat studeren ook best wel leuk kan zijn. (En voordelen heeft) Ondanks dat kan ik niet wachten totdat ik helemaal afgestudeerd ben en me volledig kan richten op mijn eigen bedrijf en stichting. Studeren en een eigen bedrijf hebben is soms een best lastige combi..

  BeantwoordenVerwijderen