PARIS - Do's & Don'ts

Als echte Parijsliefhebber kon ik afgelopen weekend natuurlijk mijn geluk niet op. Hoewel het weekendje echt belachelijk snel voorbij gi...

Als echte Parijsliefhebber kon ik afgelopen weekend natuurlijk mijn geluk niet op. Hoewel het weekendje echt belachelijk snel voorbij ging, hebben mijn vriend en ik ontzettend veel kunnen doen. Al deze ervaringen heb ik gestopt in een lijstje met do's en don'ts die je dus wel en niet kunt/moet doen wanneer je in Parijs bent. Een artikeltje vol met tips dus!

Op zondag zijn vrijwel alle winkels dicht
Ben je een weekendje weg en besluit je de laatste dag (zondag dus) te gebruiken om 'lekker te shoppen?' Niet doen! De meeste winkels zijn dicht (ja, ook Lafayette, het winkelcentrum Les Halles en het winkelcentrum bij La Défense). De enige straat die altijd open is, is de Champs-Elysées, maar verwacht hier absoluut niet teveel van. Je vindt er (qua bekende winkels) hooguit een Zara & H&M en ook Naf Naf is best oké, maar je bent er in een halfuurtje tijd wel doorheen.

Zin in een wijntje? Bestel een fles!
Het klinkt inderdaad nogal decadent om meteen een hele fles wijn te bestellen, maar trust me: vaak ben je nog goedkoper uit ook. Mijn vriend en ik bestelden er eentje tijdens ons diner bij La Favorite (aanrader!) voor slechts 30 euro, waarna we zagen dat je voor één glaasje zo'n 5-6 euro neerlegde. En wij haalden er 8 glaasjes uit!

Fooi?
In Parijs is alles al redelijk duur (vooral frisdrank op toeristische plekken!) en de doorsnee toerist gaat er vanuit dat je overal en altijd fooi moet geven. Inderdaad, je leest overal dat het niet meer dan normaal is om een fooi van 15% te geven. Maar het is absoluut NIET verplicht. Personeel van restaurants of café's kijken je echt niet raar aan als je gewoon het exacte bedrag van de bon afrekent. Sterker nog: Parijzenaren zelf geven ook zelden fooi. Waarom zouden toeristen dat dan wel 'moeten' doen? Overigens nog een klein feitje: er wordt op Parijse terrasjes bijna altijd stokbrood neergezet (of iets anders): dit is altijd gratis!

Chillen in Jardin des Tuileries
Wat is relaxter dan op een zonnige (na)middag lekker even uit te rusten op één van de talloze groene stoeltjes in de Jardin des Tuileries? Dit enorme park bij het Louvre is ideaal om de voetjes wat rust te geven en heerlijk wat zelfgekochte lekkernijen op te eten. In ons geval hadden we wat koekjes gekocht (bij La Cure Gourmande: ook een aanrader!), maar het is ook erg fijn om wat dingetjes bij de plaatselijke bakker te halen (chocoladebroodjes, croissantjes etc) en hier op te eten. En de leftovers? Daar zijn de eendjes altijd blij mee :)

Metro's
Hoe onoverzichtelijk het in het begin ook allemaal lijkt; het metronetwerk van Parijs is gemakkelijk onder de knie te krijgen. Op ieder station vind je wel richtingen die je op kunt gaan. Zoek wel eerst uit waar je wil uitstappen. Sta je bijvoorbeeld op Chatelet en wil je naar de Eiffeltoren? Dan ga je eerst met de gele lijn naar Franklin D. Roosevelt (richting La Défense) en vervolgens met de groene lijn naar Trocadéro (richting Pont de Sevres).

Metro's rijden overigens tot ongeveer 1.00 's nachts, en in het weekend willen ze nog wel een uurtje langer doorrijden. Wanneer je dus nog ergens iets wil gaan drinken, zorg dan dat dit niet heel ver weg van je verblijfplaats is!
Een don't is absoluut om niet te lang in de metro te zitten en 'op avontuur' te gaan in Parijs; MITS alles te lopen is natuurlijk! Mijn vriend en ik merkten dat we bijvoorbeeld van het Louvre gemakkelijk te voet naar de Notre Dame konden komen; scheelt toch weer een saai, donker ritje onder de grond. En uitstappen bij Trocadéro voor de Eiffeltoren is veel leuker dan uitstappen bij de 'geijkte' Bir-Hakeim. 

Macarons
Hoewel Macarons op de meeste plekken in Parijs echt héél erg duur zijn, is het natuurlijk geen straf om ze te mogen bewonderen. Zelf vond ik de Ladurée winkel/boutique op de Champs Elysées een echte aanrader. Je kunt hier altijd even binnenwandelen en de vitrines bewonderen! Een andere hele mooie delicatessenzaak is Fauchon op Place de la Madeleine. Heel veel macarons, maar ook brood, vleeswaren, gebak en cakes: heaven voor alle liefhebbers van de Franse gastronomie!

Rust in Parijs
Parijs is natuurlijk altijd anywhere, anyplace anytime héél erg druk. Gelukkig zijn er ook genoeg 'rustigere' plekjes te vinden in de stad waar je wat lekkerder kunt genieten van een kop thee of koffie. Zo hebben mijn vriend en ik onze zondagmiddag doorgebracht bij Royal Trinité (een heel groot café tegenover de Eglise de la Sainte-Trinité) en lunchten we op de Boulevard de la Madeleine bij Café L'Olympia.

Negeer alle verkopers op straat
Koop nooit iets van de mensen op straat! Of het nu water is, een eiffeltoren, een selfie-stick of nep designertassen: deze mensen zijn niet te vertrouwen en zetten je alsnog af (plus: het is ook nog eens illegaal. Zodra er politie aanwezig is, zijn alle straatverkopers nergens meer te bekennen). Ook zijn er op het moment veel mensen in Parijs te vinden die om je handtekening vragen. De meeste toeristen weten wel dat ze hier niet op in moeten gaan, maar alsnog kunnen ze erg opdringerig overkomen (en ze zijn zodra je bezig bent met je gegevens invullen uit op je spullen!). Souvenirs koop ik liever altijd bij een souvenirwinkeltje of bij een kraampje die vlakbij een bezienswaardigheid staat.

Knipperende Eiffeltoren
Jaaa, een droom van mij was absoluut om nog een keer de Eiffeltoren te bewonderen wanneer de lichtjes gingen knipperen. Omdat het sinds de wintertijd al een heel stuk eerder donker is, knipperen de lichtjes natuurlijk ook veel eerder. Vanaf 18.00 of 19.00 knipperen ze ieder uur zo'n 5 minuten. Prachtig en stiekem ook wel heel erg romantisch!

Related posts

8 reacties

 1. Ik moet wel lachen om het laatste stukje, dit heb ik ook dit jaar meegemaakt! Ik had het niet door en we waren er maar een dagje, ineens gingen de lichten aan net voor we naar huis moesten! Ik vind Parijs een geweldige stad en ik heb mijn eiffeltorens wel op straat gekocht haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke tips! Zo chillen in Jardin des Tuileries lijkt mij zeker geweldig. Balen dat de winkels op zondag dicht waren, maar dat is in België ook meestal het geval. Door je laatste artikels over Parijs begint het te kriebelen om er heen te gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit zijn inderdaad goede tips meis. Bij mij zijn ook alles winkels dicht op zondag, zo irritant is dat. Wil je boodschappen doen, kan het niet omdat het zondag is. De mensen die rondlopen vragen om een handtekening zijn ook heel vervelend. Het verbaasde mij hoeveel mensen erin trapte toen ik bij de Eiffeltoren stond! Ik heb tegen meerdere mensen moeten vertellen dat ze nee moeten zeggen tegen die mensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tips! Ik had vorig jaar bij de Sacre Coeur ook zoiets met verkopers. Er liepen mannen rond met touwtjes. Als je langsliep, probeerden ze een touwtje om je pols te binden. Als het hun lukte, was je verplicht om het touwtje te betalen en lieten ze je niet met rust. Bij mij lukte het hun gelukkig niet, maar ze bleven wel aan mijn polsen trekken. Nog even en ik had ze een swieper gegeven met mijn paraplu, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele leuke Do's en Dont's, lekker herkenbaar van toen ik in Parijs was. Die verkopers op straat zijn inderdaad heel erg irritant. Zeker die truc met het touwtje om je handen, heel gemeen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk lijstje! Ik ben zelf nog nooit in Parijs geweest. Hopelijk komt daar snel verandering in :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ene handig artikel voor diegene die vaak naar Parijs gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik krijg hier zoveel zin van om nog eens naar Parijs te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen