"Ik neem een tussenjaar."

De titel klinkt nogal impulsief en het lijkt erop alsof het iets is dat zomaar uit de lucht is komen vallen. Daarnaast kan ik het zelfs ...

De titel klinkt nogal impulsief en het lijkt erop alsof het iets is dat zomaar uit de lucht is komen vallen. Daarnaast kan ik het zelfs nog niet eens weten, want ik ben immers nog niet geslaagd. Toch kies ik er voor - of ik nu slaag of niet - om een tussenjaar te nemen. In het eerste geval ga ik dus nog niet op zoek naar een baan in de communicatie en in het tweede geval zal ik - helaas - opnieuw hard moeten werken aan mijn scriptie.

Hoe ik hier eigenlijk op ben gekomen, is lastig te zeggen. Wel kan ik vertellen dat ik - vooral de laatste twee weken - veel heb nagedacht over het zwarte gat waarin ik val als ik alles wél gehaald heb. Het eindeloos lang solliciteren, het wachten op antwoorden, het afgaan van gesprekken en te maken krijgen met afwijzingen: ik zie het allemaal nog niet voor me. Vooral omdat ik nog niet goed kan zeggen wat en waar mijn absolute droombaan is, is het voor mij geen hele moeilijke keuze geweest om te zeggen dat ik er nog maar eventjes tussenuit ga.

En ja, natuurlijk heb ik wel ambities en wil ik iets gaan doen met mijn HBO diploma. Ik kan ook zeker al benoemen wat ik niet leuk vind. En ook weet ik iedereen de richtingen te vertellen die ik op zou willen gaan. Het is voor mij alleen lastig om op 21-jarige leeftijd - en néé, dat wil ik echt niet als smoes gebruiken - zo'n belangrijke keuze te maken. Ik heb het gevoel alsof ik nu al mijn toekomst moet bepalen en als ik eerlijk mag toegeven vind ik dat best eng.

Gelukkig kiest lang niet iedereen na het ontvangen van zijn of haar diploma meteen voor een full time baan. De meesten gaan part time ergens werken, gaan reizen of nemen een bijbaantje. Ikzelf ben afgelopen weekend aangenomen bij een nieuw bijbaantje. Iets compleet anders dan waar mijn opleiding communicatie zich op richt, maar ik denk altijd maar 'iets is beter dan niets.' Ik kan niet dagenlang stilzitten, maar ook niet dagenlang solliciteren en in onzekerheid wachten. Daarom gun ik mezelf wat langer de tijd om erachter te komen wat ik echt helemaal het einde vind.

Ik vind het allemaal ook lastig om te moeten zeggen. Bang dat ik toch mensen ermee teleurstel of niet aan bepaalde verwachtingen voldoe. Bang dat anderen denken dat ik bezig ben om mijn toekomst te vergooien of straks nooit meer aan de bak kom. Ook ben ik bang dat anderen denken dat ik mezelf te kort doe, dat ik geen energie steek in hetgeen waar ik straks capabel voor ben. Bang dat ik overkom als één of andere domme ex-student die nog niet weet waar haar ambities liggen. Maar geloof mij, ik vergooi mijn toekomst niet, ik steek er ooit echt wel energie in en ik heb wel degelijk ambities. Anders had ik deze opleiding nooit afgerond, toch?

Jammer genoeg heb ik al wel degelijk van een hoop mensen gehoord dat ze het jammer vinden dat ik voorlopig 'niets' met mijn opleiding doe. Hoewel ik nog niet eens weet of ik slaag of niet, is het beeld dat je meteen gaat werken als je je diploma hebt er bij velen ingeslopen. Begrijpelijk, maar aan de andere kant ligt er nog een hele toekomst voor me waarin ik kan werken zoveel ik wil. En so what dat ik nu in de horeca ga werken..? Het is immers mijn eigen keuze. (Dat klonk arroganter dan ik verwachtte, haha!) Ik wil zelf kunnen bepalen hoe ik de komende tijd mijn leven indeel, ongeacht wat iedereen ervan vindt. En natuurlijk betekent het niet dat ik dit de rest van mijn leven ga doen. Mijn tijd? Die komt nog wel! :)

Related posts

12 reacties

 1. Ik snap je wel. Het is ook een grote beslissing om te gaan bepalen wat je wilt doen. En als je daar gewoon wat langer de tijd voor nodig hebt, so what. Als jij er klaar voor bent dan vind je die té gekke vacature echt wel :) Oh en ik denk dat jij je scriptie nu wel hebt gehaald hoor! Ik voel het aan mijn water <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je even een tussenjaar neemt! Ik heb er ondertussen al twee van gemaakt... hahahahaha! Ik denk wel dat je je scriptie haalt hoor! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap je wel hoor :-) Maar het is inderdaad een grote beslissing. Soms kan zo'n tussenjaar echt heerlijk zijn! Probeer ervan te genieten.

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vrees dat dit bij mij ook gaat spelen, vind het zo moeilijk! Ik denk dat het een goede keuze is voor je :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het super knap van je. En ik 'vrees' dat dit bij mij ook zo zal gaan. Ik zit midden in mn opleiding Communicatie, maar ik weet het ook allemaal nog niet zo goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap je zeker wel. En ik vind het heel knap en dapper dat je deze beslissing hebt genomen. Je hebt groot gelijk! Trek je er niks van aan wat anderen en van vinden, maar luister naar jezelf. Jij bent uiteindelijk degene die het allemaal moet doen! X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het knap van je dat je een tussenjaar neemt !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Neem lekker je tijd meid. Genoeg mensen nemen een tussenjaar. Geniet nog even lekker van het leven voordat het "echte" leven begint. You only live once girl, make it a damn good one!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super goed van je dat je een tussenjaar neemt! Ik vind het absoluut niet raar, ik ben het zelf namelijk ook van plan na mijn studie. Neem lekker de tijd om uit te vogelen wat je wilt en ga vooral lekker genieten van het leven! X

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn zus heeft een halfjaartje ook een 'tussenjaar' gehad (voor zo ver je dat kan noemen) en het beviel haar eigenlijk heel goed! Ze is nu haar eigen webshop gestart en daarnaast werkt ze ook. Dus het komt helemaal goed met jou haha

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wauw super meid wauw! top! goed weekend en geniet ervan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik snap het wel, maar aan de andere kant is het ook goed om te ontdekken wat je leuk vind. Al vind ik het wel top dat je na je studie even gaat genieten van je vrijheid. Je hebt er zo hard voor gewerkt, dus dat heb je verdiend! x

  BeantwoordenVerwijderen