Afstudeer Update

Vandaag een tweede update over mijn afstuderen. Een update waarvan ik hoopte dat die ein-de-lijk positief zou zijn, maar jammer genoeg ka...

Vandaag een tweede update over mijn afstuderen. Een update waarvan ik hoopte dat die ein-de-lijk positief zou zijn, maar jammer genoeg kan ik het niet mooier maken. Mijn cijfer lag ver onder degene die ik verwachtte, en dat sloeg opnieuw in als een bom. Ook de herkansing van 17 augustus waarover ik het eerder had, is volgens mijn examinator niet meer haalbaar..

Mijn hele waslijst aan feedback had ik al helemaal niet aan zien komen. Hoe kon ik toch zoveel verkeerd hebben gedaan? Ik weet nog goed wat Sabrina in onze bloggers WhatsApp-groep zei: "Hopelijk is het gewoon een 5 en hoef je maar een aantal dingen te verbeteren." Daarop hoopte ik ook zo erg, en was er zelfs bijna van overtuigd dat ik mijn uitslag als eerste wist omdat het ongeveer dat cijfer zou zijn. Zodat ik mijn scriptie misschien nog eerder zou kunnen inleveren. 

Helaas bleek niets minder waar. Ik kies er voor nu even voor om mijn cijfer niet te delen in dit artikel, want elke keer als ik dat stomme rotgetal zie denk ik echt dat ik gefaald heb. Toen ik met trillende stem tijdens het gesprek met mijn examinator vroeg of het nog realistisch was om de herkansing van de 17e te halen, antwoordde mijn examinator: "Wil je een eerlijk antwoord?" Zijn gezicht en die zin spraken allebei eigenlijk al boekdelen.

Ik moet dus waarschijnlijk gaan rekenen op volgend schooljaar. Man, volgend schooljaar pas. Dat klinkt nog zo ver weg. Het stomme is dat ik de afgelopen dagen echt heen en weer word geslingerd met wat ik nu moet doen. De ene groep mensen zegt dat ik keihard moet gaan werken om de 17e te halen, en de andere groep zegt dat ik eerst van de vakantie moet genieten en in het nieuwe schooljaar fris moet beginnen. Dat laatste klinkt stiekem voor mij ook veel aantrekkelijker, maar toch jeuken mijn handen enorm om dat document te openen. Toch is dat op dit moment echt niet slim om te doen. De feedback zit weliswaar nog wel vers in mijn hoofd, maar ik weet dat het beter is als ik weer van vooraf aan begin in plaats van dat ik nu weer in datzelfde document ga zitten ploeteren.

Dat ik dit schooljaar in alle waarschijnlijkheid niet meer afstudeer, voelt rot. Vooral omdat ik al zo lang moest wachten en er zo erg op hoopte, voelt het dubbel dat het het nog veel langer wordt. Dat ik weer opnieuw alle stress mee ga maken, opnieuw alles moet herzien, opnieuw moet onderzoeken, opnieuw alles moet printen en ook opnieuw kritiek krijg is echt héél zwaar. Ik kan dan nog wel met mijn 21-jarige leeftijd één van de jongste afstudeerders van de opleiding zijn, toch voelt het oneerlijk dat precies ik degene ben bij wie het zo tegenzit. 

Bah, wat heb ik een hekel aan het negatieve gedoe op mijn blog, maar toch voelt het even fijn om het van me af te typen. Mijn blog is de laatste tijd steeds meer een uitlaatklep geworden en ik merk dat jullie lieve reacties me heel erg helpen om weer het goede van dingen in te zien. Heeeel heel erg dankjewel daarvoor! Ik beloof dat er binnenkort weer wat 'kleurrijkere' (letterlijk, haha) artikelen komen, en natuurlijk hoop ik dat ik volgende week kan gaan genieten van Valencia. Let's make the best of it! 

Related posts

11 reacties

 1. Ik vind het echt zo rot voor je , ik zou ook allemaal niet meer weten wat ik moest doen. Ik hoop dat je volgende week een heerlijke week hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aah meis, ik kan me echt voorstellen dat het ontzettend rot is allemaal en dat je je hier gewoon naar om voelt. Maar weet je, aan de ene kant: als je nu gewoon niet voor 17 augustus zou gaan, dan heb je zoooooo veel vrije tijd en kan je heel rustig aan doorgaan met afstuderen. De druk is dan van de ketel en je kunt gewoon lekker rustig aandoen. Als je het voor 17 augustus nog wilt doen, heb je misschien een hele stressvolle periode vanaf nu, maar dan heb je misschien de kans dat je dit jaar nog afstudeert (en als dat dan niet zo is, dan heb je in ieder geval alvast al heel veel gewerkt aan je scriptie en kan je de rest van het volgende schooljaar nog iets rustiger aandoen).

  Ik snap dat je het gevoel hebt alsof je hebt gefaald, maar dat is absoluut niet zo. Alles komt uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Met nare gevoelens kom je ook niet veel verder. Je kan het, echt waar! Dikke knuffel!

  Oh ennee, geniet alsjeblieft van Valencia! Dubbel als het even kan (want ik blijf dit jaar gewoon weer thuis). :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het heel erg rot voor je, maar als ik ook even mijn mening mag uiten dan denk ik ook dat eerst van je vakantie genieten en daarna met een schone lei weer beginnen beter voor je is! En ik snap heel goed dat je dit van je af wilt schrijven, dat maakt jouw blog ook zo aantrekkelijk omdat het persoonlijk is! Negatieve artikelen horen er nu eenmaal bij als je een rothumeur hebt. Ik snap het al te goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo rot voor je, ik denk persoonlijk dat je ook even moet gaan genieten van je vakantie en er dan gewoon met een frisse moed tegenaan moet gaan. Je kunt het! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het zo ontzettend naar voor je! Maar ik geloof erin dat het je gaat lukken en deze keer rock je hem gewoon! Dikke knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het zo rot voor je mop! Geniet nu gewoon lekker van je vakantie en probeer er even niet over na te denken. Je gaat hem de 2e keer gewoon knallen, ik weet het zeker! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil eerst even zeggen dat ik het onwijs goed van je vind dat je dit deelt, het kan namelijk gewoon wel eens fout gaan. Ik zou gewoon keihard knallen voor de 17e en het proberen. Mocht het niet lukken, heb je nog een hele vakantie, maar weet je dat je er alles aan gedaan hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het zo rot voor je, goed dat je het nu van je af schrijft. Ik denk dat je moet doen wat voor jou het beste voelt, luister wel naar het advies van anderen en praat erover, maar luister vooral goed naar jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ah jakkie. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit naar is en dat je het gevoel hebt dat je gefaald hebt. Dat is absoluut niet zo. Alleen het feit dat je zo jong al bezig bent met afstuderen is hier een voorbeeld van. Het lijkt me ontzettend lastig om telkens twee verschillende adviezen van mensen te krijgen. Maak een keuze die jou op dit moment de meeste rust geeft. Heel veel succes meis!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw dit is echt rot! Misschien moet je in Valencia eerst alles wat laten beslissen en nadien een beslissing maken. Normaal was ik nu in juni ook afgestudeerd, maar ik moet minstens ook nog een halfjaar langer studeren. Je bent niet de enige die dit meemaakt en het voelt inderdaad rot. Veel succes nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het nog steeds heel erg rot voor je, meid. Ik heb alle vertrouwen in je en weet zeker dat je hem deze keer wel gaat halen! You can do this! <3

  BeantwoordenVerwijderen