20 Herkenbare dingen als je vaak met het OV gaat

Inmiddels ben ik met OV-kaartje die al ruim vier jaar oud is wel een ervaren reiziger te noemen. Hoeveel (gratis!) retourtjes ik al wel n...

Inmiddels ben ik met OV-kaartje die al ruim vier jaar oud is wel een ervaren reiziger te noemen. Hoeveel (gratis!) retourtjes ik al wel niet heb gemaakt is echt ontelbaar. In de afgelopen jaren heb ik dan ook flinke ergernissen opgebouwd, maar heb ik ook leuke en herkenbare dingen meegemaakt waarin mijn mede treinreizigers zich zeker bij kunnen aansluiten!

- Je weet precies waar je moet gaan zitten in de trein, metro of tram die stopt bij een (rol)trap.

- Je begint gezichten te herkennen met wie je dagelijks iedere ochtend in de bus zit.

- ..en ook de buschauffeur begint je te begroeten alsof hij je al jaren kent!

- Je weet precies de prijzen uit je hoofd van je favoriete broodje bij de Kiosk, pasta bij Julia's of latte macchiato bij Starbucks.


- Wanneer een trein uitvalt, weet je precies welke andere aansluitingen er zijn en hoe laat je dan aan zult komen.

- .. en hiermee ken je ook alle treintijden - tot op de minuut! - uit je hoofd

- Je weet hoe irritant etensgeuren zijn - en al helemaal in de spits of in de vroege ochtend. En dan met name pindakaas of fast food.

- En hetzelfde geldt voor andermans vreselijke muzieksmaak. Met name één of andere hardstyle remix die zelfs op een festival nog niet zo hard staat. 

- Ook heb je je al meerdere keren kapot geërgerd aan bellende mensen, personen die hun tas op de stoel naast zich wegzetten of reizigers die een tweezits gebruiken als bed.


- Je weet inmiddels dat Wifi in de trein het eigenlijk vrijwel nooit doet.

- ... en dat je de stopcontacten om je mobiele telefoon op te laden echt wel mist!

- Je kunt precies inschatten hoe hard je moet lopen om nog een plekje te kunnen hebben in de bus, trein of metro. De trein vanuit Tilburg komt namelijk precies één minuut later aan.

- Je voelt opeens een band met je medereizigers wanneer je ergens strandt en dus met z'n allen in een oververhitte bus vervoerd moet worden. Of wanneer iedereen door een typisch Hollandse regenbui als een verzopen kat de trein binnen wandelt.

 - Je bent inmiddels pro geworden in het negeren van de irritante cateringservice.

- En ook de stem van de intercom kun je tot op de letter na opdreunen: 'Dames en heren, wij naderen station Rotterdam Centraal. Op station Rotterdam Centraal kunt u overstappen voor de richting...'

- Hetzelfde geldt voor de intercom op stations en alle redenen die je ondertussen al gehoord hebt als treinen niet rijden. Blaadjes op het spoor, die eeuwige wisselstoringen of nog erger: een trein die zomaar uit het niets vervalt.

- Je weet hoe irritant het is als mensen je niet eerst laten uitstappen maar met een 'i don't care'-attitude de trein inrennen alsof hun leven ervan afhangt. 

- Je hebt een ijzersterkte conditie opgebouwd van al die sprintjes die je ondertussen al hebt getrokken om de bus, metro, tram of trein te kunnen halen. Want ja, als 'ie maar één keer in het halfuur gaat..

- Al die awkward momenten dat je oogcontact maakte en snel nonchalant in de verte keek alsof je de persoon tegenover je nooit hebt aangekeken. En dat dit vervolgens nog minimaal drie keer gebeurt..

- Je weet inmiddels ook dat je make-up doen in de trein topsport is; probeer maar eens netjes mascara aan te brengen zonder dat het op je wangen belandt!

Related posts

10 reacties

 1. Haha, veel dingen zijn inderdaad meer dan herkenbaar. Ik vind vooral het reizen buiten de spits, rond een uurtje of 11/12 heerlijk. Lekker rustig en op mijn gemakje met een lekker broodje en een tijdschrift! Zo zou het altijd moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hahaha, heel leuk geschreven! Ik ga niet zo vaak met het OV, want ik heb een auto en het OV bij mij in de buurt is gewoon verschrikkelijk. Toch kan ik me in bepaalde punten herkennen. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. HAHAHAH! Zooo waar! En in elk land hetzelfde ;) Ik heb niet veel ervaring met het OV in Nederland, maar ik kan je garanderen dat België, Parijs en Londen exact hetzelfde zijn met dezelfde frustraties! Ik moest zo lachen met het "per ongeluk aankijken van de persoon voor je", ik doe dit echt onbewust veel te vaak, en volgens mij vinden veel medepassagiers me tamelijk ang, haha :D

  Maar acht, wat zouden we zonder het OV doen? Soms is het barslecht (zeker op het Belgische platteland waarvn ik vandaag kom), maar hier in Londen zou ik écht niet zonder kunnen. Zie je me al links rijden op de baan? Nope, geef mij dan maar de metro / trein / whatever ;)

  XO IMKE // www.pastellics.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaha zó herkenbaar. Zelf hoef ik gelukkig alleen op maandag en op vrijdag (meestal dan) te reizen maar als op vrijdag dan iemand met een frietje in de trein zit, word ik echt helemaal gek. Oh en als ik mijn bus niet haal vanwege vertraging met de trein en ik een half uur moet wachten, grr.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ahh BAH etensgeuren op de vroege ochtend!! Ik snap niet hoe mensen dat andere mensen aan kunnen doen. Wacht gewoon heel even tot je op bestemming bent. Jak!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heeel herkenbaar, leuk geschreven! Gelukkig hoef ik de laatste tijd niet meer zo vaak te reizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat je gezichten begint te herkennen, dat is heel grappig eigenlijk. Zo werd ik laatst aangesproken door een medewerkster bij de supermarkt, die miste me al een tijdje in de trein. :O

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad erg herkenbaar! Ik ga ook altijd op de plaats zitten waarvan ik weet dat ik dan dicht bij trap van het station zit haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. oehh zo herkenbaar :) haha ik weet inderdaad precies de prijs van koffie uit mijn hoofd, maar als ik iemand in de trein zie die eet, kan ik daar echt niet tegen. Ook heel irritant dat de wifi het nooit doet inderdaad :)
  x

  BeantwoordenVerwijderen