Friday's 'Fifteen': 15 Parijse do's en don'ts

Een special vrijdagrubriek vandaag, want na ons reisje naar Parijs kwamen er niet 5 do's en don'ts in me op, maar maarliefst vijft...

Een special vrijdagrubriek vandaag, want na ons reisje naar Parijs kwamen er niet 5 do's en don'ts in me op, maar maarliefst vijftien! Hierin vertel ik je onder andere wat je beter niet kunt doen tijdens het uit eten gaan, en wat je op zondag allemaal kunt doen. Enjoy!

On a budget? Ga dan naar binnen (ipv het terras op) bij restaurants!
Een handige 'regel' als je in Parijs uit eten gaat of een drankje doet, is dat het van buiten naar binnen steeds goedkoper wordt. Op veel terrassen betaal je namelijk het meest, als je binnen plaatsneemt een prijs ertussenin, en aan de bar is een kleine versnapering zelfs het meest goedkoop. Ik wist dit stiekem al wel, maar toch was het heel aantrekkelijk om op de ijskoude eerste dag onder de terrasverwarmers bij Le Bizuth te zitten. Alleen een beetje jammer dat onze 'chocolat chaud' buiten dus bijna 3 euro duurder was dan binnen...

Geef geen fooi
Iedere keer weer als ik naar Parijs ben geweest benoem ik deze tip, maar het is in Parijs helemaal niet nodig om fooi te geven. Dit komt omdat er al een specifiek bedrag aan service charge bij je eindbedrag is opgeteld. Alleen als je de service ècht kon waarderen, kun je er eventueel voor kiezen om wel een kleine fooi te geven (meestal zo'n 10%). Zijn ze wel onwijs blij mee kan ik je vertellen :-)

Frans praten wordt zéér gewaardeerd
Overal waar je komt, of het nu in een toeristische attractie, een winkel of restaurant is, wordt het enorm gewaardeerd als je een klein woordje Frans spreekt. Alleen als je in een café al begint met 'bonjour' en zegt dat je er komt om te drinken ('pour boire') of te eten ('pour manger') heb je al een flink streepje voor. Ook twee tips die héél erg belangrijk zijn: noem je ober geen 'garçon' maar 'monsieur' en zeg net zovaak 'merci' tot je niet meer kunt (ik denk dat ik nog nooit zovaak voor iets heb bedankt, haha!). Aan het einde van je maaltijd vraag je natuurlijk niet om 'the check', maar vraag je 'l'addition, s'il vous plaît.'

De eerste zondag van de maand
Ben je de eerste zondag van de maand in Parijs? Lucky you! Heel veel monumenten en musea zijn dan de gehele dag gratis te bezoeken. Zo hebben wij - weliswaar in de regen, maar toch - een gratis uitzicht over Parijs gehad vanaf de Arc de Triomphe èn zijn we even in Musée d'Orsay geweest. Let wel op: vaak is het op zo'n dag gigantisch druk en staan er vaak rijen, dus wees op tijd!



Minder toeristische plekken
Parijs heeft een hoop 'hidden gems' die nog niet zo bekend zijn onder de toeristen. Natuurlijk pak ik zelf ook altijd even de wat bekendere dingen mee, maar de laatste paar keer vond ik het heerlijk om nieuwe plekjes te ontdekken. Zo bezocht ik voor het eerste de gekleurde straat Rue Crémieux, wandelde ik door wat passages, heb ik onwijs veel vintage en kilowinkels bezocht in Le Marais, zijn we in hele lokale café's geweest en heb ik Montmartre van een hele andere kant gezien (trust me, je hebt daar zòveel lege/rustige straten waar je de mooiste plaatjes kunt schieten).

Ontbijten in een bakker
Geen zin om veel geld kwijt te zijn aan hotelontbijtjes die vaak niet eens zo veelzijdig zijn? Ga dan ontbijten in een bakker! Heel veel bakkertjes in Parijs hebben ook een paar tafeltjes staan waar je plaats kunt nemen om je versgebakken croissant of pain au chocolat te nuttigen. Een andere tip is het 'petit déjeuner'-menu dat door veel café's aangeboden wordt. Dit soort menu's bestaan vaak uit een warme drank naar keuze, een jus d'orange en een croissant, pain au chocolat of brood met boter. De prijs hiervan ligt vaak tussen de 8-12 euro (afhankelijk waar je precies heengaat). Een absolute don't is een te zwaar ontbijt, waar we de eerste dag een beetje in zijn getuind door een croque monsieur te nemen. Deze was flink belegd met kaas, waardoor ik de rest van de dag misselijk door de stad liep.

Metrokaartjes en magneetstrippen
Ik denk dat we tijdens ons afgelopen reisje naar Parijs nog nooit zòveel problemen hebben gehad met metrokaartjes. Constant werkten ze niet meer, moesten we om nieuwe vragen of moesten de medewerkers handmatig de poortjes openen. Ik heb even opgezocht waardoor dit kan komen, en kwam veel terecht op tips als dat je je metrokaartje nooit moet bewaren bij muntgeld, pasjes of je telefoon. Ikzelf deed dit gelukkig al niet, maar het tasje dat ik bij me had heeft wel een vrij sterke magneet waardoor het kaartje waarschijnlijk beschadigde. Nog een extra tip: bewaar als je een metrokaartje hebt gekocht altijd de bon! (is een optie op de automaat) Als je soms noodgedwongen om een nieuw kaartje moet vragen bij een loket, is het vaak van belang dat je kunt bewijzen dat het metrokaartje wel degelijk van jou is.

Reserveer in populaire restaurants
Als echte blogger vind ik het natuurlijk ontzettend leuk om bekende en hippe hotspots te bezoeken, maar ik ben lang niet de enige die dit een goed plan vind. Ook Parijzenaren vinden snel hun weg naar dit soort populaire tentjes, waardoor je eigenlijk al flink op tijd moet zijn om een plekje te bemachtigen. Een tip om dit te voorkomen is om vooraf te reserveren; je hoeft vaak niet eens te bellen, maar je kunt heel gemakkelijk online via de site of desnoods via een social media-berichtje je reservering plaatsen. Anders wil het nogal eens voorkomen dat je noodgedwongen op zoek moet naar een ander restaurant in de buurt (en ja, hier hebben we helaas ervaring mee door in een verlaten buurt naar een superpopulair tentje te gaan, wat helaas al volgeboekt zat voor de hele avond.. oeps!)



Karafje water
Het karafje water dat vaak op tafel wordt gezet als je ergens komt eten, kan bij toeristen soms nogal wat vragen oproepen. Maar wees gerustgesteld: deze 'carafe 'eau' is geheel gratis! Kun je in ieder geval toch nog naast je drankje à 6 euro een beetje extra drinken zonder al te veel in je buidel te tasten.

Aanbiedingen voor hotels
Net zoals dat Parijs hidden hotspots heeft, biedt de stad ook een hoop pareltjes als het op hotels aankomt. Het is alleen héél goed zoeken, en héél goed de aanbiedingen op hotel-websites in de gaten houden. Ons hotel (die jullie vorige week al hebben kunnen zien) was echt prachtig, en dan te bedenken dat we voor 3 nachten samen 300 euro in totaal kwijt waren! Het komt namelijk regelmatig voor dat de prijzen rond de 500 euro liggen als je midden in de stad zit, òf je komt terecht in een ieniemienie-kamertje.

Restaurants in zijstraatjes van zijstraten
Eten of drinken nabij een toeristische attractie? Niet doen! Veel restaurants maken hier graag gebruik van door typische toeristenprijzen voor hun menu's of maaltijden te vragen, die vaak nog wat hoger liggen dan elders. De allerbeste tip is om òf in een minder bekende wijk een leuk restaurantje te zoeken (en vaak kom je dan op de leukste, lokale dingen uit), òf meerdere zijstraatjes van een grotere straat in te wandelen.

Plat du jour
Een tip die ik op het internet tegenkwam, maar waar ik het stiekem wel mee eens ben, is 'bestel nooit de plat du jour.' Veel restaurants bieden inderdaad een wat goedkopere daghap aan, die dan ook voor velen aantrekkelijk klinkt. Echter is het zo dat deze 'plat du jour' vaak uit ingrediënten of voedingsmiddelen bestaat die bijna over de datum zijn òf heel goedkoop ingekocht zijn, waardoor de prijs van zo'n gerecht logischerwijs een stuk lager ligt. Dit ontdekten mijn vriend en ik ook in een tapasrestaurant waar je een 'chef's menu' had met 5 vooraf vastgestelde tapasgerechtjes, maar wat ook precies 5 goedkopere tapas bleken te zijn.

Vertraagde Thalys
Dit is niet zozeer een typische Parijs-tip, maar wel heel handig als je met de Thalys reist. Zowel op de heen- als de terugweg hadden we te maken met een enorm vertraagde trein, waardoor de reis die normaal zo rond de 3 uur ligt, ineens 4 of 5 uur duurde. Gelukkig heeft Thalys hier een goede oplossing voor: vanaf 30 minuten vertraging kun je al een (specifiek percentage op basis van het aantal minuten) vergoeding aanvragen in de vorm van een overschrijving òf een kortingsbon voor je volgende reis. Verzacht het lange wachten toch een beetje :-)



De Eiffeltoren van een andere kant bekijken
Natuurlijk heb je vanaf Trocadéro/Palais de Chaillot het meest mooie (en tegelijk ook het meest cliché) uitzicht op de Eiffeltoren, maar hoe leuk is het om deze toeristische attractie vanuit andere plekken te bekijken? Zo is Rue de l'Université een populaire plek, maar vanaf Rue de Montessuy kun je 'm ook nog goed zien. Vanaf Pont de Bir Hakeim heb je een heel bijzonder uitzicht, en bij Avenue de Camoens staat de Eiffeltoren ook heel mooi op de achtergrond (helaas hier niet geweest). Mooie plaatjes gegarandeerd! Wij moesten overigens wel, want vanaf Palais de Chaillot zag je alleen maar hijskranen vanwege het podium van Fashion Week dat nog afgebroken moest worden.. Leverde wel de meest ironische foto van de vakantie op :-)

Negeer de regen
In de vier dagen tijd dat we er waren, hebben we op zondag veel hoosbuien gehad en op vrijdagochtend een beetje miezerregen. Kan best vervelend zijn natuurlijk, maar mijn belangrijkste advies: trek je hier vooral niets van aan! Natuurlijk heb ik mezelf meerdere keren moeten herhalen dat ik 'gewoon in freakin' Parijs liep', maar je moet er zeker je dag niet door laten bepalen. Besides, er zijn genoeg leuke andere (en soms overdekte) dingen te doen, waardoor je de regen een beetje kunt ontwijken. Darina heeft hier toevallig onlangs een artikeltje over geschreven en ik raad het je zeker aan om 'm even te bekijken!

Related posts

12 reacties

  1. Wat ontzettend lief dat je mijn artikel in je blog noemt. Merci!
    Al met al goede tips voordat je afreist naar Parijs!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt hele goede tips! Ik was pas in Parijs, maar had deze goed kunnen gebruiken :) Ik ga ze onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toffe tips! Ik wist helemaal niet dat Parijse terrasjes duurder zijn dan binnen. In de regen negeren zijn m'n vriend en ik sinds onze reis naar Amerika een krak geworden, haha! Ik heb er eigenlijk nooit echt last van gehad, zeker niet met een goede paraplu of waterdichte jas. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet bij ieder café is dat zo idd, maar over het algemeen in toeristische gebieden wel!

      Verwijderen
  4. Wat een super goede en praktische tips! Ook erg fijn voor als je op vakantie gaat met een klein budget :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kan echt niet wachten om terug te gaan naar deze mooie stad en de rustigere pareltjes te ontdekken. Je hebt mij erg enthausiast gemaakt over Rue Crémieux (wat een plaatje!) en de vintage winkels. Hoe dichter je naar Parijs gaat, hoe beter het aanbod wordt in de winkels <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik raad je zeker aan om idd niet alleen de toeristische dingen te doen! Je ziet Parijs zo van een hele andere kant <3

      Verwijderen
  6. Handig lijstje! Al zou dat Frans spreken bij mij niet veel verder van 'bonjour' komen, haha. Goed trouwens om te weten van de Thalys ook :) *slaat op!*

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahahah ja af en toe is 't een beetje oefenen en met gebarentaal kom je ook heel ver!

      Verwijderen