Must-Haves in een Lay-Out

Onlangs zette ik mijn nieuwe lay-out online, maar voordat ik tot de uiteindelijke keuze kwam, had ik voor mezelf een lijstje opgesteld met ...


Onlangs zette ik mijn nieuwe lay-out online, maar voordat ik tot de uiteindelijke keuze kwam, had ik voor mezelf een lijstje opgesteld met zaken die ik onmisbaar vond. De - voor mij - acht belangrijkste dingen aan een mooie, overzichtelijke lay out zette ik in deze blogpost op een rijtje. Wie weet doe je er nog een hoop inspiratie mee op!

1) Een about me pagina is ideaal als je geen heel artikel wil wijden aan jezelf, maar toch een klein beetje jezelf als schrijfster van je blog wil laten zien. Zo weten je lezers met wie ze te maken hebben en wordt je blog meteen een stuk persoonlijker. Zelf vind ik het altijd erg leuk om te weten welke persoonlijkheid er achter een blog schuilt!

2) Een contactformulier of contactpagina is handig voor als andere blogs of bureaus direct contact met je willen opnemen. Wat ook belangrijk is, is om op deze pagina te vermelden waarvoor bedrijven contact met je op kunnen nemen. Laat zien waar je voor open staat en je ontvangt binnen no time een aantal leuke mails!


3) Follow buttons die linken naar je social mediakanalen zijn niet alleen erg leuk, maar ze kunnen ook nog eens voor een groter bereik en een groter netwerk zorgen. Door bezoekers via andere wegen en kanalen kennis te laten maken met je blog, zien ze ook wat jou persoonlijk bezighoudt en dat maakt het allemaal net een beetje toegankelijker.


4) Tags vind ik ook een erg belangrijke factor in een lay-out; op deze manier kun je snel en gemakkelijk searchen naar een artikel in een categorie die jou interesseert. Pas wel op met teveel tags! Schrap bijvoorbeeld tags die je minder dan 5 keer gebruikt hebt en bedenk wanneer je een artikel schrijft meteen in welke categorie je deze wil plaatsen.

5) Een mooie, grote header of logo is eigenlijk het visitekaartje van je blog. Het vormt de huisstijl en is daarnaast ook een herkenningspunt. Zo weet je dat de blog van veracamilla altijd te herkennen is aan haar logo met de lippen in het midden, en het logo van beautygloss is herkenbaar vanwege het hartje. Bedenk een logo dat typerend voor jou en je blog is; groot of klein is daarna geheel je eigen keuze!


6) Share buttons in je lay-out maakt het - zoals de naam al zegt - gemakkelijker om je artikelen te delen met de rest van de wereld. Zo kun je zelf kiezen via welke kanalen je artikelen te delen zijn en via welke kanalen je ze zelf wil delen.


7) Een Bloglovin' button is niet verplicht, maar wel handig om aan je bezoekers te laten weten dat je blog te volgen is via Bloglovin'. Dit platform is in blogland tegenwoordig onmisbaar en ook het delen van artikelen wordt via dit kanaal gemakkelijker gemaakt. Een leuk extraatje aan de button is dat je kunt laten zien hoeveel volgers je al hebt verzameld!

8) Een commentbox spreekt eigenlijk voor zich, want wie wil nu geen reacties op een artikel? Toch maak ik regelmatig mee dat de reactie-tool op een aantal blogs niet helemaal optimaal werkt of soms zelfs helemaal niks doet. Maak reacties plaatsen uitnodigend door de verificatiecodes achterwege te laten - tenzij je natuurlijk enorm last van spammers hebt!

Related posts

26 reacties

 1. Ja mee eens! Ik heb het bijna allemaal hihi :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je layout ziet er super uit! Fijn om deze punten in een overzicht te hebben, vooral voor beginnende bloggers heel belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me helemaal in deze punten vinden, goed dat je dit deelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeker de musthaves die ik ook bijna allemaal heb! Zodra sommige dingen ontbreken vind ik een website gelijk een stuk minder gebruiksvriendelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een goed lijstje ! Zeker goeie dingen opgenoemd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je header is zo mooi! Goed lijstje ook trouwens (want daar ging deze blogpost natuurlijk over).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een goede tips!
  Ik vind ook dat een layout duidelijk en overzichtelijk moet zijn hoor! En ook zeker vaste elementen moet hebben, zoals je hierboven al beschreven hebt ;)x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel leuk om dit te lezen. Ik wil ook nog graag een contactformulier toevoegen aan mijn layout. liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn lijstje! In je enthousiasme vergeet je nog wel eens een van deze belangrijke dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn inderdaad eigenlijk gewoon wat basic dingetjes!

   Verwijderen
 10. Goede tips, zelf heb ik geen tags maar een overzicht met mijn categorie├źn en vind het ook leuk als iemand foto's van zijn instagram op zijn blog heeft maar that's just me! De rest heb ik allemaal wel en een logo bij mn blog is in de maak!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja ben ik het mee eens, ik heb ook een Instagram Widget!

   Verwijderen