Altijd moe zijn

De titel van dit artikel klinkt inderdaad nogal heftig. Nee, natuurlijk ben ik niet 24 uur per dag  moe. Waar ik wel al ontzettend lang...

De titel van dit artikel klinkt inderdaad nogal heftig. Nee, natuurlijk ben ik niet 24 uur per dag 
moe. Waar ik wel al ontzettend lang last van heb is dat ik snel moe ben. Niet van specifieke
inspanning, maar mijn lichaam gaat vaak sneller in slaapstand dan dat ik zelf wil. Ik
merk dat het de laatste tijd - vooral in combinatie met school - ontzettend aan het tegen-
werken is.

Ik krijg voldoende slaap en zit per nacht toch wel aan de 7 tot 8 uur. Voldoende
voor een mens, lijkt mij. Uitslapen kan ik overigens al helemaal niet. Als ik een dag vrij
ben en ik zie op de klok dat het na tienen is, weet ik niet hoe snel ik naast mijn bed moet
staan. Maar ik moet zeggen dat ik ook weer niet iemand ben die iedere dag om 8.30 de
wekker zet. Een middenweg is prima, maar of ik genoeg uitgerust ben voor de rest van de
dag? Ik heb helaas al vaak meegemaakt van niet.

Al sinds de middelbare school begon ik last te krijgen van moeheid. Tegen lange dagen zag
ik heel erg op; vooral omdat ik wist dat ik die avond niets meer waard zou zijn. Sowieso
zijn lange schooldagen - ook nu nog - een ware hel. Ik denk dat het reizen met de trein me toch
onbewust meer moe maakt dan ik denk. Want als ik alleen maar voor anderhalf uur naar school
moet en ik kom daarna thuis, kan ik alsnog gerust een dutje doen. Ook vroeg gaan slapen heeft
helaas niet het gewenste resultaat: als ik er vroeg uit moet - zeg zo'n half 7, 7 uur - is het met mij
al rond twee uur 's middags gedaan.

Snel moe zijn heeft daarnaast absoluut een negatief effect op mijn concentratie. Ik
ben heel snel afgeleid en kan me moeilijk meer op één ding concentreren. Hoewel ik
graag een actieve bijdrage lever in groepsprojecten, ben ik niet goed in gezamenlijke
meetings die een hele middag duren. Mijn hoofd en lichaam kunnen dat gewoon simpelweg
niet aan. Gelukkig doe ik wel altijd netjes en uitgebreid mijn werk, maar kan ik er door de
moeheid fysiek niet helemaal bij zijn.

De ziekte van Pfeiffer heb ik eigenlijk al zo goed als uitgesloten, omdat ik hier al zó lang
last van heb dat ik het onwaarschijnlijk vind dat ik deze ziekte heb. Ik heb me hier alleen
nooit op laten testen, en mijn angst voor naalden werkt hierin ook niet echt mee. Het kan
ook zijn dat ik een vitaminetekort heb, maar ik vraag mij dus ook af of vitaminecomplexen echt
baat hebben bij vermoeidheid zoals ik die ervaar.

Gelukkig heb ik heus wel 'goede dagen', dagen waarop ik zonder zorgen een avondje uit kan
gaan of af kan spreken met vrienden. Vaak probeer ik het dan niet al te laat te maken, vooral
als ik de volgende dag moet werken. Ik ben overigens ook helemaal niet het type dat de hele
dag in bed kan doorbrengen. Daar voel ik me al helemaal suf door en het idee om de hele dag
op één plek te zijn en niets uit te voeren vind ik echt niet prettig.

Met de kerstvakantie voor de deur zou het natuurlijk de ideale gelegenheid zijn om mezelf
weer even op te laden, maar helaas is deze vakantie zo volgepland met werk, leren en andere
leuke dingen dat ik amper de tijd meer heb om rust te nemen. Terwijl - ik weet het - rust zo
belangrijk is. Misschien dat het daarom de komende tijd wat rustiger zal worden op mijn blog,
hoe erg ik er ook van baal om dat te moeten zeggen. Ik wil graag de laatste minor die ik nu volg
met succes afronden en voordat dat gebeurd is, moet er nog heel veel werk geleverd worden en ik
wil er alles aan doen om de rest van mijn groepsgenoten hierin niet teleur te stellen.

Het spijt me als er dus niet één artikel per dag online komt op mijn blog. Ik wil alles zo
goed mogelijk blijven combineren, maar hierin zijn prioriteiten wel noodzakelijk. Natuurlijk
probeer ik altijd een momentje te vinden en ervoor te gaan zitten - het blijft immers mijn hobby -
maar zoals ik al zei gaat een dagelijks artikel er niet inzitten. Voor nu kan ik nu al zeggen dat ik
tot één van de gelukkige mensen behoor die al kerstvakantie heeft, maar ik besef me wel dat
dit een vakantie wordt waarin veel moet gebeuren. Ik ga ervoor!

(Bron foto)

Related posts

25 reacties

 1. Wat vervelend dat je zo last hebt van vermoeidheid maar ik herken het wel. Ik heb ook al jaren hier last van. Uiteindelijk heeft het ziekenhuis de diagnose ME vastgesteld dat is een Chronische Vermoeidheid storenis misschien heb jij dit ook? Ik begrijp dat je even wat minder artikelen online zet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou inderdaad goed kunnen dat ik hier ook last van heb. Ik denk dat een bezoekje aan de dokter binnenkort wel noodzakelijk is, want het gaat tegenwoordig echt tegen me werken! Dankjewel <3

   Verwijderen
 2. Bestaat er niet iets als chronisch moe zijn? Ik heb zelf even pfeiffer gehad dus ik kan me indenken hoe het voelt, heel vervelend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er inderdaad over gelezen en veel dingen komen overeen helaas..

   Verwijderen
 3. Super dat je dit aangeeft, gewoon doen waar jij je het fijnste bij voelt. Even knallen voor die minor dus! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is langs de ene kant herkenbaar om te lezen, ik heb ook zo van die dagen dat ik ook compleet moe ben, maar da's misschien enkele keren per maand. Goed dat je er zo open over schrijft! Je moet misschien even een goed ritme vinden qua hoeveelheid artikelen per week, ik deed het eerst ook dagelijks en nu laat ik er vaak een dag tussen zitten. Is aangenamer voor jezelf én misschien ook wel voor de lezer! Keep up your head up, 'k vind je blogposts altijd fijn om te lezen! Veel succes met je minor x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik echt onwijs leuk om te horen! Misschien dat ik mezelf inderdaad wat minder moet verplichten om per dag één blogpost te maken! Dankjewel <3

   Verwijderen
 5. Nou ik dit lees, herken ik mezelf er erg in. De afgelopen weken ben ik continu moe en ik heb geen idee waar dat vandaan komt. Ik moet om vier uur werken straks tot twaalf en ik zie er zo tegen op. Al heel de middag ben ik onwijs moe bah. liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah echt heel erg rot dat jij je ook zo moe voelt. Misschien echt dat het weer er een rol in heeft.. Ik vraag het bij mezelf ook de hele tijd af! Hopelijk kom je je werkdag een beetje door!

   Verwijderen
 6. Wat vervelend dat je daar zo'n last van hebt! Dan wil je zoveel, maar kan je door je moeheid maar weinig meer. Ik zelf geloof altijd dat voeding (minder koolhydraten en suikers) en beweging een groot verschil kunnen maken, maar dat verschilt uiteraard ook per persoon. Lekker wat rust nemen als je dat nodig hebt en die blogs komen wel weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad erg vervelend! Van anderen hoor ik dat het iets met een vitaminetekort zal zijn. Alles is mogelijk, maar ik heb dit al zeker 6 of 7 jaar..! Dankjewel en veel liefs <3

   Verwijderen
 7. Het is altijd goed om voor jezelf te kiezen! Wellicht komt het nu ook extra door de donkere dagen, die laden je energie nou ook niet bepaald op. Ik ben zelf ook vrij snel moe, maar ik laat de mooie dingen niet links liggen, aangezien ik daar juist kracht van krijg. Na drie uurtjes werken voel ik de vermoeidheid wel opkomen, maar mezelf opladen met wat lezen van blogs kan nooit kwaad. Geniet van je vakantie en hopelijk heb je toch nog genoeg tijd om eventjes bij te komen en te rusten. x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met je eens. Alle dingen waar ik blij van word sla ik absoluut niet over. Ik hoop dat ik inderdaad nog wat vrije uurtjes kan rusten! Liefs

   Verwijderen
 8. Ik ben blij als ik 4/5 uur slaap haal per nacht, dus pfoe, ik herken de moeheid! Wees in ieder geval eerlijk tegen jezelf en werk niet te hard!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat vervelend dat je hier last van hebt en ik kan me indenken hoe je je voelt, ik heb me getest op pfeiffer , maar dat had ik niet dus ik zou echt niet weten wat dan wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat vervelend zeg! Ik ben ook heel vaak moe, maar ik moet dan ook vaak lang reizen om naar school te gaan. Het is goed dat je voor jezelf kiest, daar kan je je alleen maar beter van gaan voelen. Sterkte meid xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat reizen me ook nog het meest moe maakt.. Dankjewel!

   Verwijderen
 11. Ik vind het erg vervelend voor je en kan mezelf ook wel in jouw verhaal herkennen. Ik word zelf altijd heel moe van alle indrukken om me heen, en een drukke omgeving als school helpt daar niet aan mee!
  Ik hoop dat de vermoeidheid snel beter gaat <3

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat vervelend dat je hier zo'n last van hebt! Ik zou je toch eens laten testen misschien heb je dan voor jezelf wat meer duidelijkheid. Ik hoop dat je vermoeidheid snel wat over gaat xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had daar op de middelbare school ook ontzettend veel last van, ik was vaak al na twee uur kapot, echt niet leuk. Bij mij was het milde depressie (dysthymie). Ik hoop dat het minder wordt! Ik zou inderdaad even langs de huisarts gaan, hij kan je vast verder helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt vervelend he :( Ik ben zelf ook altijd heel snel moe. Heb hier eigenlijk al mijn hele leven wel wat last van, ik kan op de een of andere manier niet veel hebben. Heb onlangs ook bloed onderzoek laten doen en hier is gelukkig niks ernstigs uitgekomen. Maar de onwetendheid is ook niet leuk. Veel sterkte in ieder geval <3

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor jezelf kiezen, heel verstandig en belangrijk om te doen. Ben je er al mee naar de dokter geweest? Heb je geen pfeifer ofso? De laatste tijd ben ik ook vaak moe zeker in de middag zou ik dan willen slapen maar dan kom ik juist 's avonds niet meer in slaap :(

  BeantwoordenVerwijderen