"Alles overdenken."

Wanneer je alles overdenkt, denk je letterlijk over ieder klein - soms zelfs dagelijks - dingetje na. Je denkt na of het goed voor j...


Wanneer je alles overdenkt, denk je letterlijk over ieder klein - soms zelfs
dagelijks - dingetje na. Je denkt na of het goed voor je is, wat voor doel het
heeft en wat je er achteraf gezien mee bereikt hebt. Alles overdenken is niet
alleen ontzettend vermoeiend, maar kan ook voor flinke obstakels zorgen. Ik 
ben zo'n overdenker, en vandaag doe ik daarover een boekje open..


"Jij zit wel lastig in elkaar zeg." is één van de dingen die ik regelmatig hoor.
Ja, dat is zo, maar de mensen die dat zeggen weten niet dat hoe vaker dat tegen me
gezegd wordt, hoe meer ik dat begin te geloven. 'Ik ben lastig.' Het is vaak zo erg dat
ik me er dan naar begin te gedragen. En dat is eigenlijk gewoon een heel oneerlijk iets.

Waarom ik altijd zoveel nadenk over alles komt eigenlijk omdat ik simpelweg voorzichtig
ben. Mij zul je dan ook nooit een impulsieve beslissing zien nemen of een keuze zien maken
zonder dat ik alle voor- en nadelen afgewogen heb. Mijn hersenen zijn continu bezig met
gedachten produceren die ik als ik makkelijker kon loslaten nooit had gehad.

Helaas is het meestal zo dat door het overdenken er problemen kunnen ontstaan die er in
eerste instantie nooit zijn geweest. Ikzelf heb al regelmatig ervaren dat ik (onbewust) zaken
verdraai en het jammer genoeg dan ook niet kan loslaten. Ik maak me over het algemeen al
snel zorgen over dingen, maar door het overdenken wordt dit vaak alleen nog maar erger.

En nee, het leven van iemand die situaties of gebeurtenissen overdenkt bestaat niet alleen
maar uit piekeren. Er zijn echt wel dagen dat ik spontane beslissingen kan nemen en er achteraf
met een goed gevoel op kan terugkijken. Maar daarentegen is het ook al regelmatig gebeurd dat
ik keuzes die ik zelf heb gemaakt als negatief heb ervaren. En die ervaring zorgt - inderdaad -
voor nog meer risico's...

En die risico's zijn tot mijn grote spijt vrijwel nooit een pretje. Mensen wegduwen of
zelfs verliezen door de continue (verdraaide) gedachten in je hoofd is iets waar je als
overdenker weinig of geen grip op hebt. Het goedpraten is nog lastiger omdat je niet kan
zeggen wat je al die tijd wilde zeggen. En vaak is het dan zelfs al te laat. Een slachtoffer van
je eigen gedachten zijn is juist een vreselijke gedachte..

I know, praten is 'the key', maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Praten betekent vertrouwen,
praten betekent blootgeven. En laat ik nu net voorzichtig zijn met de dingen die ik vertel.
'Just go with the flow.' wordt me vaak verteld. Ik probeer het, ik probeer het. En geloof mij,
ik blijf het ook zeker proberen. Maar al met al ben ik immers wie ik ben en ook al zit ik volgens
velen zo 'lastig' in elkaar met al mijn 'gena-denk', ik weet dat de mensen die echt om me geven
en van me houden me gelukkig accepteren om wie ik ben <3

Related posts

20 reacties

 1. Wauw Daphne, super mooi geschreven. Heel knap dat je hier zo open over bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi artikel! :-) Knap dat je er zo open over bent! Ik herken mezelf wel een klein beetje erin!

  Xoxo
  Dascha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow dus ik ben niet de enige? Ik heb ook altijd HEEL erg nagedacht over alles, waarom bestaat de wereld, waarom gaan mensen dood, waarom heb ik dit niet gezegd, wat als ik dit wel of niet doe. Een vriend van me wist dit, zonder dat ik dit had gezegd en die heeft me een beetje laten 'ontspannen', ik stress dus niet zo veel meer en ik denk ook iets minder over alles na. Maar ik weet precies hoe je je voelt en ik herken alles wat je noemt. Ik weet eigenlijk niet of er wat aan te doen is, maar probeer vooral te genieten van de leuke dingen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken mezelf hier helemaal in, praten is inderdaad niet makkelijk maar af en toe dwing ik mezelf om het te doen! Mooi geschreven! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik dacht dat ik bijna de enigste was die lastig in elkaar zat!! maar gelukkig niet dus. Mooi geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ergens toch wel fijn om te weten dat ik niet de enige ben! Dankjewel <3

   Verwijderen
 6. Ontzettend mooi geschreven! Hier heb ik zelf ook ontzettend veel ''last'' van. Ik kan echt over de kleinste dingen uren nadenken. En dat ''lastig persoon'' heb ik ook wel vaker gehoord, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg herkenbaar allemaal! Dankje voor je complimentje <3

   Verwijderen
 7. Heel erg goed geschreven, ik herken mezelf hier in best wel in!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, wat een mooi artikel! Ik ben inderdaad ook zo'n iemand die over de kleinste dingen piekert... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie geschreven zeg. Ik herken mezelf wel in jouw. Ik kan soms gewoon niet inslaap komen omdat ik alleen maar over dingen aan na denken ben, en ik ze vaak anders zie of ervaar dan ze daadwerkelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, vreselijk vervelend is dat, ik heb het ook heel vaak! Liefs

   Verwijderen
 10. Wat dapper dat je dit zo durft te vertellen! Ik herken me heel erg in jouw! Ik ben de hele dag aan het nadenken over dingen en dat gaat soms veel te ver. Ook vind ik het lastig om over 'dingen' te praten met vrienden of familie. Wel ben ik daarentegen impulsief. Ik overdenk andere dingen vaak wat te vaak waar ik op dit moment geen beslissing over hoef te doen. Maar wat bijv. in het verleden ligt of over wat er die dag tegen mij gezegd is ofzo. Echt heel lastig! Maar kop op het komt wel goed! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap dat je hierover durft schrijven! Ikzelf ben tegenovergesteld, ik denk nooit na en volg altijd gewoon mijn gevoel die ik op dat moment heb om een beslissing te nemen, dat gaat me gewoon het beste af. Natuurlijk ben ik al vaak in absurde situaties terechtgekomen daardoor en denk ik soms wtf heb ik nu weer gedaan maar hé, zo erg is het allemaal niet cause i'm still here! :) Mijn ex vriend was ook zo'n vreselijke twijfelaar, uren niks zeggen omdat hij in zichzelf aan het nadenken was. Ik merkte ook dat we daar beiden ongelukkig door waren. Ik zeg nu natuurlijk wat je niet wil horen, voor ons werkte het niet omdat we gewoon te verschillend waren. Mijn beste vriendin is ook zo'n twijfelaar en daar heb ik dan weer totaal geen problemen mee en haar man ook niet, die is ook zo. Je hoeft jezelf ook echt niet te veranderen ofzo, zoals je zegt, mensen geven om je om wie je bent.

  BeantwoordenVerwijderen